Koninklijke onderscheiding voor schilder en illustrator Kees de Kort

Loco-burgemeester Jan Mesu reikt uit

Schilder en illustrator Kees de Kort ontving vrijdag 25 september een koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Jan Mesu van de gemeente Bergen. De Kort is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij werd onderscheiden wegens de impact van zijn kunstwerken, wereldwijd. Kees de Kort was de eerste kunstenaar die bijbelverhalen voorzag van moderne twintigste-eeuwse illustraties. Hij maakte de Bijbel en andere christelijke werken voor een niet-traditionele lezersgroep toegankelijk. De serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’ is een echte klassieker geworden.

De locoburgemeester reikte de onderscheiding uit bij de opening van de tentoonstelling ‘David & Goliat, en andere bijbeltekeningen van Kees de Kort’ in de Kruiskerk Amstelveen. Het Nederlands Bijbelgenootschap viert met deze tentoonstelling de vijftigjarige samenwerking met de kunstenaar. Bij de opening nam Kees de Kort ook het eerste exemplaar van de Bijbel met werken van Kees de Kort in ontvangst.

Gouden jubileum

Generaties kinderen groeiden al op met de sprekende tekeningen en schilderijen van de Bergense kunstenaar. Kees de Kort is al een halve eeuw betrokken bij het Nederlands Bijbelgenootschap. In 1965 kreeg hij de opdracht om bijbelverhalen te illustreren voor ‘Wat de Bijbel ons vertelt’. Al snel een groot succes bij kinderen. De boekjes werden vele malen herdrukt en in zeker negentig talen vertaald. Uiteindelijk zijn ze in 1992 gebundeld in de Kijkbijbel. Deze uitgave is één van de meest gelezen en gewaardeerde kinderbijbels. Wereldwijd zijn meer dan 33 miljoen publicaties met werk van Kees de Kort verkocht.

Bijbel met werken van Kees de Kort

Naast tekeningen en schilderijen voor kinderen, maakte Kees de Kort ook prachtige schilderijen voor volwassenen. Uit zijn omvangrijke oeuvre van bijbelse kunst koos de schilder zelf zijn 44 favorieten. Deze kregen een plek in de Bijbel met werken van Kees de Kort (met de complete tekst van De Nieuwe Bijbelvertaling). De helft van deze bijbelse voorstellingen is nog niet eerder gepubliceerd in het Nederlandse taalgebied. Deze speciale editie van de NBV is uitgebracht door uitgeverij Royal Jongbloed in een beperkte oplage.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling ‘David & Goliat, en andere bijbeltekeningen van Kees de Kort’ zijn de schilderijen van David en Goliat uit de Kijkbijbel te zien. Ook zijn nu voor het eerst in Nederland De Korts houtskooltekeningen bij uitspraken van Jezus te bewonderen.

De tentoonstelling is open van 26 september t/m 24 oktober op woensdag, donderdag en zaterdag van 14 tot 17 uur in de Kruiskerk Amstelveen, toegang is gratis.

LINK

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum