Achtste zomeravondconcert

‘In het spoor van Albert Schweitzer’ arts, theoloog, filosoof kunstenaar.

Gerrit Chr. de Gier herdenkt maandag de 17e augustus Albert Schweitzer  ‘in het spoor van Albert Schweitzer’ (1873-1965). Diens verdienste krijgen we te horen in de Oud-Katholieke  Ste. Agneskerk.

De wereldberoemde arts (Lambarene -Gabon- Afrika), theoloog, filosoof, en organist was in zijn tijd vooral op muzikaal gebied van grote invloed voor de orgelcultuur op de Duits-Franse grens in de Elzas-Lotharingen.   

Decennia later domineert Gerrit Chr. de Gier o.a. door zijn CD- uitvoeringen o.a. op het orgel van de Kathedraal van Straatsburg om dit te benadrukken.

Met zijn meest geliefde muziek naast Bach , Mendelssohn, Franck, Charles-Marie Widor en Bonnet brengt de organist een hommage aan Schweitzer.  De hier genoemde Bonnet droeg o.a. nog een stuk op aan Schweitzer dat ook op deze avond gespeeld wordt. Het concert vermeldt verder naast Johann Seb. Bach tijdgenoten van Schweitzer aan beide zijden van toenmalige grens rond Straatsburg.

Van de Fransen  horen we Paul de Malieingreau, César Franck, Saint Saëns, Widor en de Duitse componist Ludwig Thiele met diens Chromatische Fantasie.

Een bijzondere avond waar arts, weldoener, orgelkunstenaar en liefhebbers elkaar ontmoeten in de  Oud-Katholieke Ste. Agneskerk.  Het concert is gratis. Wèl is er een ‘Openschaalcollecte’ Aanvang 20.30 uur.

 

Deze maandag 17 augustus tijdens dit achtste van de Zomeravondserie in Egmond probeert Gerrit Chr. de Gier met de keuze van zijn programma een brug te slaan tussen twee orgelculturen aan beide zijden van de grens in het Elzas-Lotharingen van toen. Eerst was  daar het totaal verschil van uitvoerigingspraktijk, anderzijds zoals Schweizter dat rond 1906  verwoordde in zijn uitgave ‘Deutsche und Fransösische Orgelbaukunst und Orgelkunst’

 (“ Het heeft geen zin om in ‘Parijs’ te vertellen dat je Max Reger niet kon spelen op de orgels van de Nôtre Dame en de Saint Sulpice, anderzijds  om Duitse organisten de orgelsymfonieën van Chalrles-Marie Widor op te dringen.”)

De organist opent deze markante orgelavond met Bach’s Präludium in D – BWV 542 gevolgd door een tweetal koraalvoorspelen. Na de ‘A Monsieur Albert Schweitzer’ opgedragen Canzona Opus 5 no. 11 sluit de Gier af met de Chromatische Fantasie van Ludwig Thiele.

Meer informatie ook via: http://www.gerritchristiaandegier.nl/

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum