Tien Zomeravondconcerten in Oud-Katholieke Sint Agnes kerk

29 juni 2015 t/m 31 augustus 2015

Eerste concert: maandagavond 29juni 2015

‘Als de alpenhoorn klinkt’

‘Als de Alpenhoorn klinkt’ lijkt wel een titel van een streekroman die zich afspeelt in Zwitserland, maar deze keer wordt de aanvang van de reeks Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke kerk bedoeld. Het concert op 29 juni wordt verzorgd door organiste Eveline M. Jansen van de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal in Utrecht en de gevierde alpenhoornspeler Mike Maurer uit Zwitserland. Dit is een primeur in Nederland.

De Zomeravondconcerten in de Oud-Katholieke kerk worden al sinds de jaren zestig georganiseerd in Egmond aan Zee. Aanleiding was een benefietconcert in 1953 waarvan de opbrengst bestemd was voor de slachtoffers van de watersnoodramp in Zeeland. Vier initiatiefnemers: organisten Piet Zwart, Johan de Wit, Jan Hille en Manon Hille besloten ruim tien jaar later om elk jaar een concertreeks te organiseren. Jan en Manon vertrokken in 1974 uit Egmond door een nieuwe baan. Jansje van Pel - Zwart en Piet van Pel en Piet Zwart namen de organisatie over samen met Aatje Stam - Stam en Laura Zwart - Vuil. Jan en Manon komen in 1997 weer terug in Egmond en nemen na een tijdje het stokje weer over.

Jan is nu -vijftig jaar later- nog steeds lid van het comité Zomeravondconcerten en hij vertelt: “Naast alle dingen die voor de toeristen werden georganiseerd en alle live bandjes die optraden, vonden wij dat Egmond aan Zee ook wel wat orgelcultuur ook kon gebruiken.” De concerten worden bij de liefhebbers van kerkorgels en kerkorgelmuziek erg gewaardeerd en gerenommeerde organisten uit binnen- en buitenland wilden van meet af aan in de badplaats komen spelen. Jan: “En dat is nu nog steeds zo. Er zijn in 2015 tien maandagavondconcerten en we hebben nooit moeite om het programma in elkaar te zetten. Het is zelfs zo dat we nu al weten wie volgend jaar komen spelen. De afgelopen week kreeg ik nog aanvragen uit Italië of ze mee mochten doen. Waarom onze concerten zo gewild zijn? Dat komt vooral doordat deze traditie zo gewaardeerd wordt door de liefhebbers van orgelmuziek en andere instrumentalisten.”

Het eerste concert speelt Eveline M. Jansen samen met de alpenhoornspeler Mike Maurer. Het concert begint om 20.30 uur, maar om 20.20 uur klinkt de alpenhoorn al in de Voorstraat. “Als het goed weer is, gaat Mike Maurer alvast het publiek verwelkomen door op de trap in de open deuren van de kerk zijn muziek te laten klinken”, vervolgt Jan. “Het concert van kerkorgel met alpenhoorn is uniek in Nederland en Eveline en Mike verzorgen samen deze primeur met drie concerten: op 28 juni in Aalsmeer, 29 juni in Egmond en 30 juni in Utrecht. Mike komt er speciaal voor uit Zwitserland overgevlogen met zijn meterslange instrument. Op het programma staat onder andere muziek van componist Carl Rütti dat speciaal voor de combinatie kerkorgel en alpenhoorn is geschreven. Het is echt heel bijzonder want een alpenhoornist kan louter pure natuurtonen produceren, terwijl een orgel heel veel tonen heeft. De hoorn is vier meter lang, heeft maar een opening, geen kleppen en ook geen gaten; en toch kan Mike er jazzy, klassieke en moderne muziek op spelen.”

De ongekende klanken van deze hoorn, de unieke combinatie met het orgel en de speciaal gecomponeerde muziek maken dit een concert dat liefhebbers van klassieke muziek niet willen missen. Maar ook de andere negen concerten zijn bijzonder. Zo staan een orgelconcert samen met hobo gepland, met een Zuid-Koreaanse sopraan, met een beroemde panfluitspeler en soloconcerten op het programma. Tijdens het laatste concert van de reeks wordt zelfs bij kaarslicht gespeeld.  “En de muziek is echt niet elitair”, zegt Jan. “Wie van klassiek houdt, komt aan zijn trekken. “

Het comité, bestaande uit vier vrijwilligers Jan en Manon Hille, Laura Zwart-Vuil en Ger Gravemaker, hoopt op een grote opkomst. Alle tien concerten beginnen om 20.30 uur en duren een uur. Het eerste is op 29 juni en daarna op elke maandagavond tot en met 31 augustus. De toegang is gratis. In plaats van entreegeld, kan het publiek na afloop zelf een donatie doen in de daarvoor bestemde collecteschalen bij de uitgang. De opbrengst is bestemd voor onderhoud van het ruim 140 jaar oude kerkorgel en voor de muzikanten die van heinde en ver komen om in de Egmondse kerk op te treden. Meer informatie over het programma staat op www.egmond.okkn.nl.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum