Verrassend boek over ecologisch inspirator en kerkleider

The Green Patriarch in the Netherlands: An Ongoing Conversation presenteert de ecologische en spirituele visie van Bartholomeüs I, patriarch van Constantinopel. Op een internationale top in Halki/Heybeliada (Turkije) presenteerden de uitgevers het eerste exemplaar aan patriarch Bartholomeüs I.

De “groene patriarch” –
Inspiratie voor duurzaamheid vanuit onverwachte hoek

Bartholomeüs I, patriarch van Constantinopel, weet wereldwijd belangrijke impulsen te geven voor de discussie over duurzaamheid. Hij doet dit vanuit de orthodoxe traditie. Als patriarch van Constantinopel is hij de leidende geestelijke binnen de Oosters-Orthodoxe Kerken. Vanwege zijn ecologische inzet gaf Al Gore hem de bijnaam “groene patriarch.”

Het nieuwe boek is gebaseerd op het bezoek van de patriarch aan Nederland in mei 2014. Koning Willem-Alexander ontving Bartholomeüs I in audiëntie. De “groene patriarch” hield een grote publiekslezing met een coreferaat van Jan Peter Balkendende. In een exclusieve “ronde tafel” ging hij in gesprek met politici, wetenschappers, en religieuze leiders. Het boek biedt alle teksten van de patriarch, reacties uit wetenschap en maatschappij, en een rijke fotodocumentatie. De “groene patriarch” bezocht Nederland op uitnodiging van de Oud-Katholieke Kerk.

Nieuw boek persoonlijk aangeboden op internationale top in Halkibartholomeus boek 400x267

De “groene patriarch” organiseert regelmatig conferenties over duurzaamheid. Intellectuelen, activisten, politici, en religieuze leiders ontmoeten elkaar op het eiland Halki (Heybeliada) in Turkije. Op de conferentie van 8-10 juni 2015 kreeg patriarch Bartholomeüs het eerste exemplaar van The Green Patriarch in the Netherlands: An Ongoing Conversation aangeboden. De uitgevers van het boek, Jan Jorrit Hasselaar (CAH Vilentum) en Peter-Ben Smit (VU/UU) namen op uitnodiging van de patriarch deel aan de conferentie. Het boek verschijnt net voor de klimaatencycliek van Paus Franciscus en de VN klimaatconventie van dit jaar.

                                                                                  Foto van de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek aan patriarch Bartholomeüs I (Philip Sand)

Nieuwe ronde tafel over duurzaamheid met leiders uit wetenschap en politiek in oktober 2015.
In Nederland is de inspiratie van patriarch Bartholomeüs het uitgangspunt voor een volgende “ronde tafel” op 28 oktober (Kijkduin). Jan Peter Balkenende, de hoogleraren Erik Borgman, Pier Vellinga, en leiders uit wetenschap, politiek, bedrijfsleven en religie zullen in gesprek gaan over een visie voor duurzaamheid in Nederland.

Gastheer is de aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen; de bijeenkomst wordt georganiseerd door de Raad van Kerken Nederland en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland, in samenwerking met diverse partners uit het bedrijfsleven.

Jan Jorrit Hasselaar/Peter-Ben Smit (red.), The Green Patriarch in the Netherlands: An Ongoing Conversation (Amersfoort, 2015) is verkrijgbaar via: www.okkn.nl/webwinkel/139 (EUR 25,-)


LINK naar 't congres
LINK naar een recentie over 't boek

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum