Herdenkingen 4 en 5 mei in de Egmonden

 

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Het 4 mei comité Egmond besteedt hieraan speciale aandacht terwijl ook op bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, diverse evenementen worden georganiseerd.

Op 4 mei worden, zoals gebruikelijk, in alle drie de Egmonden, herdenkingsbijeenkomsten bij de plaatselijke oorlogsmonumenten gehouden. De herdenkingen staan dit jaar in het teken van de op zee omgekomen Egmonders. Van de in totaal 66 omgekomen (oud)inwoners van Egmond waren er 26 als zeevarenden in dienst van de Koninklijke Marine, de koopvaardij of werkzaam in de visserij.

Na afloop van de twee minuten stilte om 20.00 uur en de kransleggingen daarna, is er in de Prins Hendrikstichting in Egmond aan Zee een bijzonder avondprogramma waarbij wordt gesproken door oud-minister en tegenwoordig bestuursvoorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), mevrouw Tineke Netelenbos. Daarnaast voeren namens de Koninklijke Marine, de KTZ. H. Ammerlaan (groepscommandant Onderzeedienst) en de KTZ. J. van Zanten (groepscommandant Mijnendienst) het woord. Het programma wordt afgewisseld met stemmige liederen door het plaatselijk shantykoor de Zâalnêelden en het voordragen van enkele toepasselijke zelfgeschreven gedichten door de heer Jaap Kramer.


Aanmelden
Het wordt door de sprekers en het 4 mei comité zeer op prijs gesteld wanneer deze avond in de eerste plaats familieleden en nabestaanden van de omgekomen zeevarenden aanwezig zijn. Het 4 mei comité roept deze dan ook op zich, met vermelding van hun relatie tot een der slachtoffers aan te melden via robleijen@hotmail.com of 06 – 5326 5288. In verband met de beperkte zaalcapaciteit en de te verwachten belangstelling zal met (gratis) toegangkaartjes worden gewerkt.

Dinsdag 5 mei
Op 4 mei vertrekken na de krans- en bloemenleggingen, de lopers van Loopgroep de Klok naar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Zij brengen dit in estafette terug naar Egmond alwaar naar verwachting om 15.00 uur het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument aan de Voorstraat in Egmond aan Zee kan worden ontstoken. Hierna zal, onder begeleiding van de Saendistrict Pipes & Drums (doedelzakband) een bevrijdingsoptocht met figuranten en oude legervoertuigen van Keep Them Rolling naar het Pompplein trekken alwaar de activiteiten worden voortgezet met muziek van de Seabreeze Bigband.

Tussen 16.00 en 19.00 uur vindt op het Pompplein het bevrijdingsfeest plaats. Daar wordt het einde van vijf zware bezettingsjaren en de terugkeer naar Egmond van de in de oorlog verdreven inwoners gevierd. Naast het muzikale deel is er een bescheiden infomarkt en presentatie van oude foto’s, uniformen en voorwerpen.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum