Negentiende Egmondse Visserijdag

zaterdag 14 juni 2014

 

Vrijdagavond 13 juni 2014
Traditioneel zal de aftrap voor de Egmondse Visserijdag op vrijdagavond zijn met een herdenking voor de vissers die op zee gebleven zijn. De geschiedenis spreekt voor zich. Elke tocht op de minder stevige bootjes van weleer kon de laatste zijn voor elke visser. Stoere mannen die op zee bleven en vrouw en kinderen achterlieten. Deze herdenking geeft een indrukwekkend gevoel over hoe men in Egmond aan Zee denkt over de helden van de zee. Om 19.30 uur begint de herdenking in de St. Agneskerk. Na afloop legt het bestuur een bloemstuk bij het vissersmonument, ter nagedachtenis van hen, die door de zee genomen werden. Daar vindt ook een bijzondere presentatie plaats.


Zaterdag 14 juni 2014

Vanaf een uur of 10 wordt door de dorpsomroeper in heel de kern van het dorp kond gedaan van de visserijdag. Met gongslagen wordt een ieder opgeroepen deze dag te vieren. Op verschillende locaties in het dorp zijn allerlei activiteiten. Op de nautische markt rond het Pompplein zijn diverse facetten van de visserij en visserij gerelateerde zaken te bewonderen.

De geur van weleer komt uit de rookvaten, de papillen worden gestreeld door geuren die opstijgen uit diverse soorten kookgerei. Antwoord geven op vragen en uitleg gegeven over vis en visproducten door deze culinaire kunstenaars en visbereiders is door het publiek een alom gewaardeerd onderdeel van deze dag. Ook kan er een blik in het verleden geworpen worden. Het verleden van Egmond aan Zee als vissersdorp. Het interieur van een traditioneel vissershuisje is nagebouwd, waar de vrouw des huizes bezig is met haar (traditionele) werkzaamheden. Koffie wordt “een bakkie doen” en de duinaardappels worden geschild. De man des huizes is natuurlijk zijn netten aan herstellen en nieuwe netten aan het boeten. Uiteraard zijn ze beiden gekleed in de klederdracht van weleer.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum