'Sportieve Dienst' zaterdag 11 januari 2014

Bezinning aan de vooravond van de halve marathon

Bert Glorie (51) nam enige jaren geleden het initiatief voor de Marathonkerkdienst tijdens het sportweekend in Egmond aan Zee. Vlak voor het begin van de Groet Uit Schoorl Run in 2009 werden de lopers gezegend tijdens een warming-up in de kerk. Dat maakte diepe indruk op hem. Met ’Egmond’ moest zoiets ook gebeuren, vond hij. Bert kwam blind ter wereld door een zeldzame erfelijke oogafwijking, is rooms-katholiek theoloog, coördinator van het dekenaat Alkmaar en fervent hardloper.


De link tussen sport en kerk was dus snel gemaakt. Dat resulteerde in 2013 al in de zogenaamde ‘Sportieve Dienst’. Dit jaar vindt de dienst voor marathonlopers, hun vrienden, familie en andere geïnteresseerden plaats op zaterdag 11 januari om 17.00 uur in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk aan de Voorstraat 112 in Egmond aan Zee. Na afloop is er voor iedereen een passende attentie. De toegang is gratis, eventuele giften zijn bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw, die plaats biedt aan ruim vierhonderd bezoekers. 

Missen
Het zal menig bezoeker kunnen opvallen dat de glas-in-lood ramen in het priesterkoor er niet zijn. Deze worden gerestaureerd en worden komend voorjaar - nadat de kozijnen van deze ramen geschilderd zijn - weer teruggeplaatst. Een kijkje kunt u HIER alvast nemen. 

Maak je geen zorgen
De oecumenische werkgroep Egmond verzorgt de viering, die van begin tot eind in het teken staat van het sportfestijn. In de werkgroep zitten de Protestantse Gemeente Egmond, de Oud-Katholieke Parochie Egmond en de RK Parochies van De Egmonden. Allen leveren een voorganger. Naast Bert Glorie (RKK) zijn dat dit jaar Ds. Hanneke Ruitenbeek (PKN) en pastoor Rudolf Scheltinga (OKK). Het thema van deze dienst is ‘Maak je geen zorgen voor de dag van morgen’. Het lied ‘Guide my feet, Lord, while I run this Race’ zal een belangrijke plaats innemen tijdens de dienst. 

Meer muziek
Twee koren treden op. Hoeverture uit Egmond aan den Hoef en de SeaSingers uit Egmond aan Zee zingen samen eenvoudige gospels en spirituals, een toepasselijk en swingend repertoire. “Kerkbezoekers kunnen die gemakkelijk meezingen”, volgens Bert Glorie. Als enige van de drie voorgangers verschijnt hij zondag aan de start. Hij liep vorig jaar in Egmond met een oud-studiegenoot die hem door de duinen en over het strand loodste de tien kilometer. En onlangs verscheen hij nog aan de start van de kerstcross in Opmeer, als trainingsloop. Want zondag 12 januari staat hij wederom aan de start van de Egmondse tien kilometer.

Foto: Bert Glorie (links) tijdens de kerstcross in Opmeer. (Foto: Frits van Eck)

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum