Oikocredit: Bericht uit Senegal

Oikocredit werkt wereldwijd met 850 partners in 65 landen. Dit jaar organiseerde Oikocredit een studiereis naar projecten in Senegal. Het doel was een beperkt aantal vrijwilligers met eigen ogen iets van de projecten te laten zien om daar thuis over te vertellen. Hier het verslag van de Amerikaan Stuart Krengel:

“Het was een verbazingwekkende dag. Dit zeg ik uit de grond van mijn hart. Ik heb in veel landen gereisd, maar nooit heb ik gevoeld wat ik vandaag gevoeld heb. We vertrokken al vroeg over een landelijke weg naar de boeren-coöperatie COPEX  in het plaatsje Bignona. COPEX produceert biologische mango’s voor export.

Vóór 2011 ging 75% van de mango-oogst verloren bij gebrek aan opslag- en koelingsfaciliteiten en van nieuwe afzetmarkten in exportlanden. Met een lening van Oikocredit moest een investering van €400.000 voor opslag en koeling hierin verandering brengen.

Eerst werden we begroet door de hele boeren-coöperatie. Een moment dat ik nooit zal vergeten. Drummers drumden, handen klapten en stemmen zongen. Sommigen hadden hele afstanden gereisd en in het naburige dorp geslapen om erbij te zijn. Ik heb die dag wel 300 handen geschud. We dansten mee of werden in de dans getrokken! Na de ceremonie kregen we een rondleiding door het nieuwe gebouw voor opslag en koeling van COPEX.

Oikocredit heeft de boeren-coöperatie niet alleen bij de financiering van de investering geholpen maar ook bij het vinden van afzetpartners in Europa. Daarnaast is Oikocredit volledig betrokken geweest bij het opzetten van de coöperatie en het business model. Zo heeft Oikocredit nadrukkelijk meer waarde toegevoegd dan een typische bankier, toch? Deze streek van Senegal is een van de armste in West Afrika. Investeringen zijn een zeldzaamheid. Maar dat is Oikocredit: gaan waar anderen het af laten weten!

Inmiddels is een koper voor de mango’s gevonden in Nederland. Hij verwacht dit jaar de eerste scheepslading van verse en gedroogde mango’s. Dankzij Oikocredit en de toewijding van zijn mensen ter plekke is er een toekomst voor de boeren in Bigogna.

Tot zover Stuart Krengel. Uit zijn verhaal kunt u iets zien oplichten van de blijvende structurele veranderingen die de oecumenische ontwikkelingscoöperatie Oikocredit wereldwijd biedt aan de vele arme mensen voor wie anders in onze maatschappij geen eigen plaats is. Laat u van uw beste kant zien en doe mee met Oikocredit! Meer informatie vindt u op de site www.oikocredit.nl of kunt u opvragen via 030 234 10 69. "

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum