Cor Mooij's Balkanreis

Donderdag 8 november 2012

Cor Mooij's Balkanreis

BALKAN/EGMOND AAN ZEE - Cor Mooij geeft donderdag 8 november - in samenwerking met St.Jan - in het OK Verenigingsgebouw aan de Julianastraat in Egmond aan Zee, een Foto-Film presentatie van een reis door de Balkan. De toegang is vrij en de aanvang is 20.00 uur. De Film geeft een fotografisch beeld van Slovenië, Servië, Montenegro. Moldavië, Griekenland, Albanië, Kosovo, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Kroatië. 
Meteora kloosters. (Foto: Cor Mooij)

Maak kennis met de cultuur en de mooie plekken in deze landen, maar ook met het leed en armoede die op een pakkende wijze door de fotograaf zijn vastgelegd. In Slovenië maken kijkers kennis met het meer van Bled, met in de nabijheid de waterval van Slap-Savia, de vila van voormalig president Tito van Joegoslavië en de grotten van Postojnska op 300 meter diepte in de aarde. In Servië brengen wij een bezoek aan Belgrado waar de twee kapot geschoten regeringsgebouwen nog herinneren aan de gruwelijke oorlog van het voormalig Joegoslavië die daar gewoed heeft. Je maakt een rondreis door een stad die lijkt op de wereldsteden Parijs, Londen of Amsterdam, moderne winkels en de grootste orthodoxe moskee van Europa, met zijn vele fresco’s en muurschilderingen. In het zuiden van Servië belanden we in Bujanovic waar de werkeloosheid tachtig procent is en de armoede je tegemoet komt. Na kennismaking in een van de vluchtelinge kampen sta je als westerling weer met beide benen op de grond en tegelijkertijd laat het de gastvrijheid van deze meestal gevluchte, zeer arme Albanezen, Kosovaren of Roma zigeuners zien.
In Macedonië bezoeken wij Skopje met zijn Joodse wijk om vervolgens verder te reizen naar Griekenland waar wij het klooster van Akritohori bezoeken om er een exclusieve doping mee te maken van Sophy Bregten, een Hollandse baby uit Heerhugowaard. Ook brengen we een bezoek aan de kloosters van Meteora, het wereld wonder boven op de rotspieken en waarvan er nog zeven in gebruik zijn.Het gebied wordt beschermt door UNESCO.
De schiereilanden Sithonia, Kasandra en Athos, het monniken eiland met zijn vele tientallen kloosters die niet door vrouwen bezocht mogen worden en ophoud bij de plaats Ouranopoli door een soort grenspost.
We trekken door het oorlogsgebied van Kosovo en belanden in Prizren, een grote stad aan de grens van Albanië en volgen de pas geopende snelweg dwars door het gebergte, we volgen de Tara rivier in Montenegro tot een hoogte van 2522 meter met zijn imposante rotsen en slinger weggetjes.
In Kroatië maakt u kennis met Dubrovnik dat zeer beroemd is om zijn historische binnenstad aan het water en zijn vele smalle straatjes met winkeltjes en restaurants. De Plitvice meren (staan op de werelderfgoed lijst van UNESCO) met zijn honderden watervallen en tientallen meren en natuurlijk de KRK watervallen in het Veleb gebergte.
De reis door de Balkan geeft een uitstekende indruk en beeld, hoe met leeft en werkt in deze landen. Fotograaf Cor Mooij die zijn sporen in het veleden vele malen heeft verdiend, weet u te boeien in een twee keer veertig minuten durende film van zeer pakkende beelden.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum