Emeritus-aartsbisschop Tutu in Groningen

24 september 2012

 

Oud-aartsbisschop van Kaapstad en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu uit Zuid-Afrika heeft maandag een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gekregen. De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap had hem voorgedragen, 'vanwege zijn bijzondere optreden als voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie en zijn grote maatschappelijke verdiensten op het gebied van de gezondheidszorg'.


Tutu was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die na het einde van de apartheid als doel had om de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven. Hij won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.


Volgens een woordvoerder van de universiteit sprak Tutu van een groot voorrecht om de hoogste universitaire onderscheiding te mogen ontvangen van, zoals hij zei 'my university'. Hij stond stil bij alle andere medewerkers van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. 'Ik sta hier namens hen. Ik was slechts de kapitein van een voortreffelijk team', zei Tutu, aldus de zegsman.

Erepromotor Geurt-Henk van Kooten, decaan van de faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap noemde de Waarheids- en Verzoeningscommissie en Tutu's bijdrage daaraan een voorbeeld voor andere landen die zich aan een conflict moeten ontworstelen. Tutu's pleidooi voor sociale harmonie en de uitwerking ervan in zijn ideeën en werk noemde hij een voorbeeld voor het invullen van het begrip sustainable society, een van de speerpunten van de Rijksuniversiteit Groningen, liet de zegsman weten.

Voor impressie met foto's + tekst + filmpje: 
http://groningen.dichtbij.nl/regio/aartsbisschop-tutu-verguld-eredoctoraat# 

Afgelopen vrijdag was Desmond Tutu te gast in het programma College Tour.
Op Uitzending Gemist kunt u deze aflevering terugkijken. 

Studentenkoor Gica uit Groningen is samen met Bragi en Mira gevraagd om deze uitreiking muzikaal te omlijsten. Een aantal koorleden zong deze maandagmiddag het Kyrie uit de Petite Messe Solenelle van Rossini zingen met het orkest en twee a capella-werken (uit Prayers and Dances of Praise from Africa uit 1996) van de Zuid-Afrikaanse componist Peter Klatzow (1945) ten gehore brengen.

Een aantal de koorleden van studentenkoor Gica heeft in 2011 een weekend doorgebracht in de pastorie in Egmond aan Zee. Dochter Alja van pastoor Scheltinga is lid van dit koor. (u hebt haar twee keer kunnen horen zingen bij de Lessons & Carols) Bij de uitreiking van het eredoctoraat aan aartsbisschop Desmund Tutu was pastoor Rudolf Scheltinga, als genodigde, aanwezig. 

http://www.siebrand.net/eredoctoraat-rug-voor-desmond-tutu/

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2012/nieuwsberichten/tutu-bericht#.UGBwFKyWhKs.twitter
Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum