Een zomeravond in Egmond aan Zee

Simon Stelling


Maandag de 23e juli wachtte ons in de Orgelconcertenserie in de  Oud-Katholieke Ste. Agneskerk een ‘Zomeravond in Parijs’ aan de hand van de Alphense organist Simon Stelling.

Om meerdere redenen, het wordt ook wel tijd deze zomer........!  S
telling een fervent enthousiasteling voor de franse orgelcultuur verraste ons met een  muzikale excursie door het Parijs van de 18e- 19e en 20e eeuw.

Als inleiding, voordat de 'maestro' ging spelen nam hij ons mee door het programma van het concert. Hij bracht de aanwezigen op de hoogte van het feit dat de pastoor der parochie een tweetal weken geleden nog in Parijs was en diverse locaties welke hij zou gaan noemen in zijn inleiding bezocht heeft.

Terloops kwamen alle componisten voorbij en testte hij de aanwezigen voorzichtig op hun muzikale kennis. Grootheden van toen, meerdere componisten als Charpentier, Couperin, Charles Marie Widor, Gabriel Pierné, Alexandre Guilmant, Vierne, of Théodore Dubois, gingen de geschiedenis in als markante componist, als orgelvirtuoos, winnaars van de fameuze Prix de Rome of ze zwaaiden af als directeur van het Parijse Conservatorium.Organist en (nog nét zichtbaar) de registrant

Van de hiergenoemde meesters kregen we een bont palet orgelwerken te horen dat zich uitstekend leende voor de vertolking op het Adema-orgel in de Egmondse Ste. Agneskerk. "Wat een klanken kwamer er uit het orgel te voorschijn", liet een aanwezige zich ontvallen.  Als afsluiting van de avond speelde hij een werkelijk fantastische improvisatie oa over het lied 'De steppe zal bloeien'. Gedurende deze improvisatie zag je de steppe bloeien en groeide het voorstellingsvermogen (bij wijze van schrijven) van de luisteraars. Hetgeen uiteindelijk een daverend applaus deed ontspruiten aan de handen van de zeer geboeide luisteraars.

Wat zou het heerlijk geweest zijn om - met alle aanwezigen - de avond te besluiten met het staande zingen van het dat lied van belofte én hoop: 'De steppe zal bloeien'.

Menig concertganger hoop deze orgelmeester volgend jaar weer op de orgelbank te zien plaatsnemen!Simon Stelling studeerde na het Utrechts Conservatorium o.a. bij de beroemde organiste Marie-Claire Alain en is al jaren de vaste bespeler van één van de twee Steinmeyer-orgels die Nederland rijk is, in de Adventskerk te Alphen a.d. Rijn. Daarnaast is hij koorleider en een gewild orgel- en pianopedagoog.

 

www.simonstelling.nl

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum