29 augustus 2011: Laatste (= tiende!) zomeravondconcert

Jaap Zwart - bij kaarslicht - aanvang 20.30 uurDe overbekende organist Jaap Zwart (Hattem) sluit maandagavond 29 augustus de populaire Zomeravondconcertenserie af in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk.

Dit voorjaar maakte hij nog furore door zijn optreden tijdens het Jubileumconcert t.g.v. de 125–jarige Ste. Agneskerk. De traditie wil dat Jaap al een aantal jaren op rij de Egmondse serie afsluit voor steeds een groot publiek dat zijn orgelkunst zeer weet te waarderen. Ook deze avond zal hij weten te boeien met een prachtig programma, waarmee hij zoals hij zelf zegt, dit keer ‘terug gaat in de tijd‘.

Jaap Zwart begint betrekkelijk modern met hedendaags werk van de Zwitser Pierre Segond en de Duitser Hermann Schroeder, gaat dan over naar een markant werk van zijn grootvader Jan Zwart. Met diens zeer geliefde Fantasie over ‘Een vaste Burg is onze God’ vervolgt hij met de Engels-Amerikaanse Felix Borowski van wie hij de tweede Orgelsonate ten beste geeft. Via twee Belgische composities, één van Callaerts en één van diens tijdgnoot Alphonse Mailly gaat hij terug in de barok met een werk van Daquin. Tot slot de grote Fantasie en Fuga in g. klein (BWV 540) van ons aller Johann Seb. Bach.

Jaap Zwart groeide op in een muzikaal gezin en kwam daarmee al vroeg in aanraking met muziek. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap Zwart sr. die hem opleidde tot aan het conservatorium. Vervolgens studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam hoofdvak piano bij Jan Kruyt en hoofdvak orgel bij Simon C. Jansen. Ook volgde hij in Amsterdam hedendaagse muziek bij de bekende Nederlandse componist Ton de Leeuw. Zijn studie sloot hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij hoofdvak Theorie der Muziek studeerde bij Jan van Dijk, Ruud Koumans, Diederik Haakma Wagenaar en Ineke Kien.

Als docent begon Jaap Zwart zijn carrière aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Later ging hij als theoriedocent aan de slag bij het Utrechts Conservatorium, waar hij tot 2010 werkzaam was. Momenteel is Jaap Zwart als docent verbonden aan het conservatorium van Amsterdam in de vakken theorie, improvisatie en analytisch studeren. Tevens is hij verbonden aan de vakgroep voor hoofdvak theorie.

Naast zijn werkzaamheden als docent is Jaap Zwart ook actief als concert- en kerkorganist. Hij geeft jaarlijks vele concerten in Nederland en laat tijdens deze concerten blijken een breed repertoire uit te kunnen voeren: van oude muziek tot aan het romantische repertoire. Als kerkorganist is Jaap Zwart verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem, Grote Kerk in Harderwijk, Zuiderkerk in Zwolle en begeleidt regelmatig diensten op het Schnitger-orgel van de Grote of St. Michaëlskerk in Zwolle.

Jaap Zwart is verder een veelgevraagd begeleider, dirigeert zo nu en dan koren en is actief als pianist. Hij speelde onder meer de koorfantasie van Beethoven op piano in het Concertgebouw in Amsterdam.

www.jaapzwart.nl

Dank
De organistie van de zomeravondconcertenserie dankt u ook vanavond en voor de overige concerten die deze zomer geweest zijn voor uw belangstelling. Hebt u één concert meegemaakt, een paar of bezocht u ze allemaal: dank voor uw aanwezigheid! Dank ook voor uw financiele bijdrage in de collecte. Daarmee is het medemogelijk om deze serie zomeravondconcerten in stand te houden.

Volgend jaar
We hopen ook in 2012 op een soortgelijke voet door tegaan en u weer een gevariëerd programma te kunnen aanbieden. Het seizoen loopt dan in ieder geval van 2 juli t/m 27 augustus, altijd op de maandagavonden om 20.30 uur.

Sponsors: bedankt!
Tevens maken we van deze gelegenheid gebruik om onze sponsoren van dit seizoen te bedanken voor hun bijzondere inzet!

Het Comité Zomeravondconcerten Ste. Agneskerk.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum