Maandag 25 juli 2011, 20.30 uur: Vijfde Zomeravondconcert: Hobo en orgel

Organist Gerben Mourik + hobo´st Han Kapaan

    

Maandag 25 juli a.s beleven we  weer een ‘Orgel-Plus’- concert in de Zomeravondserie in de egmondse  Ste. Agneskerk. ‘Orgel - Plus’mag het deze avond weer heten daar we toporganist Gerben Mourik in ons midden hebben die samen met de hoboïst Han Kapaan een uitvoering geeft met werken van Bach, Kellner, en Corelli uit de barokperiode. Uit de romantische periode kunt u genieten van César Franck, Gabriël Fauré en Edward Grieg. Orgelsoli zullen worden afgewisseld met werken voor hobo en orgel, daarnaast zal Gerben Mourik een aantal improvisaties geven o.a. op een door het publiek opgegeven thema naast een improvisatie voor orgel en hobo. Mourik was in 2008 finalist in het Haarlemse Internationaal Improvisatieconcours.

De serie in Egmond aan Zee loopt alle maandagen in juli en augustus.
De kerk is open om 20.00 uur, de toegang is vrij,
wél is er een open schaalcollecte ter bestrijding van de onkosten.
Aanvang van het concert is  20.30 uur.

Over het programma het volgende: van Kellner, een duitse componist  en navolger van Bach, openen beide artiesten met een Prealudium. Kellner werd in die tijd ook bekend in Nederland  waar hij bij zijn reizen door Europa ook regelmatig Amsterdam en Den Haag aandeed. Van Johann Seb. Bach krijgt u twee koraalvoorspelen te horen; het ‘Schmucke dich, o liebe Seele’ en even later in het  programa het  ‘Nun danket alle Gott’. Bach schreef talloze koraalvoorspelen, die uit- gegeven werden in resp. het ‘ Orgelbüchlein’, de reeks Leipziger Choräle en b.v. de Schübler Choräle. Veel van deze composities komt u vaak tegen in het beluisteren van zijn passiewerken van zowel de Matteus- de Johannes- als de Markuspassion tevens in zijn gigantische oevre van zijn cantates.

Bij Corelli beluisteren we een bewerking van de engelse dirigent Sir John Barbirolli. Corelli, ook een tijdgenoot van Bach, werd vooral beroemd door zijn concerti grosso en zijn talloze kamermuziekuitgaven. Barbirolli maakte in de vorige eeuw naam als opvolger van de beroemde dirigent Arturo Toscanini van het New York  Philharmonisch Orkest en later werd hij in Londen dé inspirator van het Hallé-orkest.

De in België geboren componist César Franck komt vanavond voor het voetlicht met zijn heldenepos het  ‘Piéce Hèroique’, waar hij uiting geeft aan de strijd tussen de twee kampen in de frans-duitse oorlog rond 1871. Twee overweldigende thema’s, donder en geweld, strijden om de eer, lijkt het in dit omvangrijke werk waar u o.a. de melodie van Frère Jaques (Vader Jacob) tegen komt in het wat rustiger intermezzo. Aan het einde  wordt niet de overwining maar een heldhaftig offer voor het vaderland geschilderd. Kortom, heroïsche muziek!

Bij de muziek van Fauré keert de rust weer in zijn Pièce voor hobo en orgel. Fauré kennen we vooral door zijn beroemde Requiem-mis – w.o. het beroemde Pie Jesu. Hij maakte samen met Ravel en Debussy de meest briljante periode door van de franse muziek in die tijd.

Tegen het einde van de avond improviseert Gerben eerst nog over een thema uit het publiek. Vervolgens spelen hobo en orgel een werk uit de 2e Peer Gynt Suite van de noorse componist Edward Grieg, het geliefde Solveig’s Lied.

Gerben Mourik en Han Kapaan besluiten de avond nogmaals met een improvisatie voor  hun beiden instrumenten. 

Voor programma klik: http://egmond.okkn.nl/pagina/398/programma_vijfde_zomeravondconce 

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum