Vanuit Egmond aan Zee naar Kenia en van Kenia naar Egmond aan Zee

Puberruil Xtra

Pubers leven een week lang in een huis van een andere familie. Grote vraag is hoe pubers reageren op een totaal andere leefomgeving. Hoe reageren ze op de nieuwe ouders? De nieuwe vrienden? En de regels van het huis?

Datum uitzending: 12-07-2011 21:00

Twee pubers met een totaal verschillende achtergrond ruilen een weekje van leven. In drie afleveringen van deze speciale Xtra-serie ruilt een Nederlandse puber met een puber uit het buitenland. In de andere drie afleveringen ruilt een gezonde puber met een puber met een beperking. Afl.: Lotte vs Jemimah. De vrolijke kapster Lotte uit Egmond aan Zee ruilt met de kleurrijke en hulpvaardige Jemimah uit Nairobi. Jemimah woont samen met haar moeder en twee broers in een sloppenwijk aan de rand van Nairobi. Hun huis is gemaakt van ijzeren platen en de vloer is van cement. Iedere dag moet Jemimah twee kilometer lopen voor water naar de dichtstbijzijnde waterplaats. Jemimahs vader is ervandoor gegaan en haar moeder is werkloos. Haar broers zorgen nu voor het inkomen, maar omdat Jemimah en haar familie lange tijd geen inkomen hebben gehad, heeft AMREF Flying Doctors hen gesteund. Hierdoor kan Jemimah naar school. Jemimah vindt het belangrijk om ook andere mensen te helpen en gaat dan ook vaak met haar vriendinnetje Mary naar het ziekenhuis om zieke mensen bij te staan door met ze te bidden. In Egmond aan Zee woont de vrolijke dorpse Lotte, samen met haar ouders en zusje. Lotte is een kapster in opleiding en loopt stage in een beauty/kapsalon. Ze mag nog niet knippen, maar wel wassen en kleuren. Ook doet ze beautyverpakkingen en massages. Lotte vindt haar uiterlijk belangrijk en gaat de deur niet uit als haar haar niet goed zit: 'Als ik mijn haar niet stijl, lijk ik net een schaap'. Haar moeder vraagt zich wel eens af of ze naar een modeshow of gewoon naar school moet. Lotte heeft al vijf jaar een vriendje. Hij heeft een grote mond, maar een klein hartje. Op donderdag staat er standaard vis op het menu. Vader Jan heeft een eigen boot waar hij de zee mee op gaat om op garnalen te vissen.

 

http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=12818627&md5=1e9598de462e42ccb56593543963536e 

 

http://player.omroep.nl/?aflID=12818627

 

EGMOND AAN ZEE - Een bijzondere tijd in Kenia. Zo typeert Lotte Gravemaker uit Egmond aan Zee haar deelname aan het televisieprogramma Puberruil Xtra - gisteravond te zien bij de KRO op Nederland 3. "Ik had dit avontuur niet willen missen."

Lotte logeerde vijf dagen bij een familie in de Keniaanse stad Nairobi, terwijl één van de familieleden - het meisje Jemimah - in Egmond vertoefde. "Omdat ik altijd al keek naar het programma en wel eens deel wilde uitmaken van een andere cultuur, gaf ik mijzelf op om mee te doen. Geen idee dat ik naar het buitenland kon gaan. Dat gebeurde dus wel. Heel leuk."

Zand in bed

Lotte logeerde begin maart vijf dagen lang in een krottenwijk in Nairobi. Het warme en broeierige klimaat was het eerste dat haar opviel in Afrika, evenals de armoede. Lotte: "De huizen zien er oud uit en zijn vrijwel allemaal kapot. De woning waarin ik logeerde, kun je vergelijken met een hokje. Het is gemaakt van hout en heeft golfplaten daken. Het huis zag er niet fris uit en rook zeer naar eten, dat vond ik niet lekker. Een paar oude banken stonden erin en in mijn bed lag zand. Daarom dacht ik de eerste dag al meteen: 'Ik weet niet hoe ik dit vol moet houden'.

School en ziekenhuis

Toch wende Lotte al snel aan de situatie. "Vooral omdat het gezin waarbij ik logeerde lief was en mij op mijn gemak stelde. Verder was het leuk om met een cameravrouw en een regisseuse van de KRO om te gaan." Lotte kon ook goed overweg met de vriendinnen van Jemimah en haar buren. Ze ontmoette eveneens op school haar klasgenoten. "Toen ik binnenkwam, kwamen alle leerlingen in één keer op mij af. Ze voelden aan mijn haar en hielden mijn handen vast. Dat had ik echt niet verwacht."

Lotte bezocht eveneens een ziekenhuis in een naburig stadje. Ze vloog erheen met een vliegtuigje van AMREF Flying dokters, een organisatie die Jemimah en haar familie financieel steunt. Ook hier maakte ze kennis met schrijnende armoede. "Ik zag dat twee moeders en hun kinderen in één bed lagen. Ze wachtten op hulp, dat duurde heel lang. Dat vond ik zielig."

Logeren in Egmond

Niet alleen Lotte kijkt terug op een geweldige logeerpartij. Ook de Keniaanse Jemimah vermaakte zich vijf dagen lang goed. In Egmond. "Omdat ik als kapster werk bij kapsalon Something Else, heeft Jemimah daar één dag geholpen. Ze föhnde bijvoorbeeld het haar van een klant. Ook zat ze een avondje in de kroeg in Café Tervoort - omdat ik daar vaak kom - en keek ze met mijn vriend naar een voetbalwedstrijd. Dus ook voor haar veel nieuwe ervaringen en indrukken."

"Hoe ik gisteravond de tv-uitzending van Puberruil Xtra heb ervaren? Het is bijzonder om in vogelvlucht beelden van mijn avontuur terug te zien. Ik ben dankbaar dit meegemaakt te hebben."

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum