Derde orgelconcert: Eveline M. Jansen

Organiste kathedrale kerk Utrecht in Egmond aan Zeefotografie: Rob Holstvoogd

Maandag 11 juli a.s kunt u het derde concert in de serie Zomeravondconcerten beluisteren, gebracht door de ‘kathedraal-organiste‘ Eveline M. Jansen. Zeer onlangs jubileerde zij met haar 50-jarig organistenschap waarvan 45 jaar aan de Oud-Katholieke kathedraal van Ste. Gertrudis te Utrecht.

Ook op deze plaats een hartelijke felicitatie waard. In haar jubileumjaar komt zij dus naar onze jubilerende parochie (wij vieren immers dat ons kerkgebouw 125 jaar en onze parochie 975 jaar bestaat).

Als liefhebber van Bach, de duitse romantiek, Mendelsshon en Reger brengt zij een avond met prachtige orgelwerken, w.o.  de grote Bach, George Böhm en Maurice Duruflé. Ook muziek met een knipoog komt aan bod bij het beluisteren van Joh. Seb. Bach’s twee na jongste zoon Joh. Chr. Friedrich, ‘Ah, vous dirai – je maman’, een 10 tal -variaties over ‘Altijd is Kortjakje’. De avond wordt afgesloten met het Premier Choral van César Franck.

De serie in Egmond aan Zee loopt alle maandagen in juli en augustus. De kerk is open om 20.00 uur, de toegang is vrij, wél is er een open schaalcollecte ter bestrijding van de onkosten. Aanvang van het concert is  20.30 uur.

De organiste opent met de Sonate III, één van de zes van Mendelssohn, het wonderkind dat op zijn 9e al optrad als pianosolist, op zijn 15e al een symfonie en op zijn 17e de bekende Midzomernachtsdroom schreef. Bleef in zijn korte leven, hij werd slechts 38 jaar oud altijd de romantiek trouw, toch gaat hij de geschiedenis in als een  ‘klassiek’ componist. Hij was ook de man die in die tijd als een gepassioneerd verdediger Bach’s Mattheus Passion weer nieuw leven in blies, nog maar 20 jaar oud. Hij gaat de geschiedenis in als een veelzijdig componist van symfonieën, concerten, denk aan zijn geliefde vioolconcert, koor- en kamermuziek.

Van  Johann Seb. Bach en diens tijdgenoot Georg Böhm krijgt u een tweetal koraalvoorspelen te horen en van Bach’s hierboven genoemde Joh. Chr. Friedrich hele galante muziek met  een knipoog -‘Kortjakje’.

Drie maal hoort u het ‘Onze Vader’ in bewerkingen van Johann Sebastian, Georg Böhm en de fransman Maurice Duruflé, de in 1902 geboren franse componist, die daarmee ook jongste muziek van deze avond vertolkt.

Eveline M. Jansen besluit de avond met het Premier Choral van de in België geboren componist César Franck. Later o.m. organist van de St. Clotilde te Parijs, een gevierd improvisator aan het orgel en wordt in de voetsporen van Benoist aan het parijse Conservatorium dé hoofdleraar , een baan die een grote invloed heeft op veel latere componisten na hem.


U kunt aan dit jubileum uw luister geven door uw komst naar het concert. En natuurlijk ook in de open-schaal-collecte welke na afloop van het concert bij de uitgang gehouden zal gaan worden.

Aanvang van het concert is 20.30 uur.
We doen de deuren om 20.00 uur al voor u open.
Tot maandag?

Nieuwsgierig naar het complete programma?
Klik: http://egmond.okkn.nl/pagina/388/programma_derde_zomeravondconcer


www.utrecht.okkn.nl

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum