Viering van de BevrijdingOp 5 mei vieren we dat we in Nederland sinds 1945 in vrijheid leven.
En staan we stil bij onvrijheid elders in de wereld.
Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten.

Op 5 mei besteden we daarom aandacht aan het belang van vrijheid en de noodzaak om onvrijheid te bestrijden.
Want vrijheid is nooit af en vraagt om voortdurende inzet van mensen. Want vrijheid maak je met elkaar.

Premier Mark Rutte heeft donderdag rond 13.00 uur in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee gaf hij het startsein voor de veertien bevrijdingsfestivals die dit jaar zijn georganiseerd.

De vlam werd even na middernacht al aangestoken in de plaats waar in 1945 de capitulatie werd getekend. Daarna brachten estafettelopers het vuur naar de veertien festivals. Rond 13.00 uur nam Rutte de fakkel in ontvangst om het vuur op het bevrijdingsfestival in Wageningen te ontsteken.

In een korte toespraak benadrukte Rutte waarom 5 mei zo belangrijk is. "De essentie van vrijheid is dat je je eigen keuzes kunt maken en dat je kunt leven zoals je dat zelf wilt", zei de premier. "Voor ons is dat heel normaal. En dat zou het ook moeten zijn, maar vrijheid is helaas niet altijd vanzelfsprekend."

De minister-president benadrukte ook dat hij het belangrijk vindt dat de traditie van het herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei en het vieren van de bevrijding op 5 mei in ere wordt gehouden.

De officiële start van de nationale viering van de bevrijding vond dit jaar plaats in Gelderland. Het centrale thema van Bevrijdingsdag is 'Vrijheid op straat'. De viering begon in de Eusebiuskerk in Arnhem, waar oud-politicus en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer de 5 meilezing hield.

Er zijn bevrijdingsfestivals in onder meer Zwolle, Wageningen, Haarlem, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Moke, Waylon, The Opposites en The Partysquad zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot ambassadeurs van de vrijheid. Zij worden donderdag met een helikopter rondgevlogen zodat ze op verschillende festivals kunnen optreden.

Donderdagavond wonen koningin Beatrix en de premier in Amsterdam het Bevrijdingsconcert op de Amstel bij, de afsluiting van de nationale viering van de bevrijding. Die vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum