Opnieuw unieke Roemeense iconen in Egmond

Drie jaar geleden trok de tentoonstelling bij Abdijkaarsen met iconen van de hedendaagse Roemeense kunstenaars Cristinel Covrig en Cristinel Paslaru niet alleen veel bezoekers, maar waren de reacties ook unaniem zeer positief.

Wie het werk van Covrig en Paslaru toen niet heeft kunnen bekijken, of wie er graag opnieuw door wil worden geraakt, kan in Egmond terecht van 5 maart tot en met 28 april 2011.

De opening van de tentoonstelling is op 5 maart verricht door dr. W. J. Lamfers en de beide kunstenaars waren daarbij aanwezig. Dr. Wim Lamfers is predikant in Weesp en Driemond en heeft, via zijn diaconale werk, goede contacten met de orthodoxe kerk en diverse maatschappelijke organisaties in Roemenië. Hij heeft een belangrijke publicatie op zijn naam staan over de Roemeense kloosters in verleden en heden.

De iconen van Covrig en Paslaru werden en worden niet alleen in Roemenië geëxposeerd, maar ook in tal van andere landen, variërend van Engeland tot Italië en van Noorwegen tot Nederland en hun werk - geschilderd op hout in de Byzantijnse stijl - maakt deel uit van de orthodoxe christelijke traditie.

De Roemeens Orthodoxe Kerk behoort tot de oudste christelijke kerken. Volgens de overlevering was het de apostel Andreas die aan de oevers van de Donau het christendom predikte.

Abt Gerard Mathijsen osb zegt zeer verheugd te zijn over het feit dat de Roemeense iconenschilders opnieuw met hun werk in Egmond te gast zijn. 'Hun werk is niet alleen technisch van een zeer hoog niveau, maar heeft tegelijkertijd die mysterieuze spirituele kracht die een icoon tot een waarachtige icoon maakt en toegang biedt tot het sacrale.'

De tentoonstelling is voor het publiek toegankelijk 5 maart t/m 28 april 2011 op maandag tot en met zaterdag, van 10.30 tot 16.30 uur.

Meer informatie:
Abdijkaarsen
Vennewatersweg 27
1935 BH Egmond-Binnen
072 5062786              072 5062786      
www.abdijvanegmond.nl

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum