Willem Barnard overledenTheoloog, dichter en schrijver Willem Barnard is zondag 21 november 2010 op 90-jarige leeftijd overleden. Hij overleed op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Op de website van de oud-katholieke parochie van Utrecht, waarvan hij lid was, wordt melding gemaakt van zijn sterven. Willem Barnard overleed terwijl in de kathedrale kerk de H. Eucharistie gevierd werd.

Hij overleed op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag die in de protestantse traditie ook wel 'Eeuwigheidszondag' genoemd wordt. Het is tevens deze keer de laatste zondag van de driejarige lezingen cyclus. Het begin van de nieuwe driejarige zal Willem Barnard hier op aarde niet meer meemaken maar wel - naar wij geloven en hopen - in het paradijs. Moge het hem gegeven zijn om geleid door de hand van de Heer nu te mogen leven in dát paradijs en te mogen zingen een nieuw gezang voor God de Heer.

Wij van de aarde die nog op weg zijn hier in dit aardse leven, blijven het paradijs zoeken waarnaar Willem Barnard ons is voorgegaan. Hij deed ons daarover zingen en nu zijn stem hier op aarde niet meer klinkt kunnen we nog wel zijn woorden laten klinken in ons zingen.

Barnard schreef tijdens zijn leven talloze gedichten en werkte jarenlang mee aan het Liedboek voor de Kerken. Ook in het Gezangboek van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland staan een aantal van zijn liederen.

Barnard schreef in totaal 76 van de 491 liederen van het Liedboek van 1973. Enkele daarvan zijn uitgegroeid tot klassieke kerkliederen. Daarnaast werkte Barnard mee aan de berijming van de psalmen. Naast kerkelijk dichter was hij ook actief als wereldlijk dichter en schreef hij veel poëzie.

Barnard kwakkelde al enkele jaren met zijn gezondheid; hij was nog altijd helder van geest, maar door een heupfractuur was hij de afgelopen drie jaar gebonden aan een rolstoel. Toch bleef hij iedere zondag trouw naar zijn kerk gaan: de oud-katholieke St.-Gertrudiskathedraal in Utrecht.

De NCRV bracht onlangs de cd 'Mens in wind en vuur' uit met een verzameling liederen van Barnard. De dichter zelf kon nog aanwezig zijn bij de presentatie.

Klik op deze link http://kerkdienstgemist.nl/stations/752-Oud-Katholieke-Parochie-van-Utrecht voor de rechtstreeks uitzending/opname van avondwake en uitvaart vanuit de St. Gertrudiskathedraal in Utrecht.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum