'Om de Noord'In het duingebied van voormalig eigenaar Jonkheer Six van Wimmenum liggen valleien waarop al bijna tweehonderd jaar het 'hemels geschenk' de aardappel wordt geteeld. Met namen als Transvaal, Amerika, Jan Rijnesdal en Vijgendal. Omdat dit gebied in min of meer oorspronkelijke staat bewaard is gebleven, is het van grote cultureel-historische waarde, daarover heeft Gerjan Zwaan een prachtig boek geschreven.

De aardappel werd een hemels geschenk genoemd omdat deze zetmeelknol uit Zuid-Amerika prima bleek te groeien in arme grond. Het redde zo vele mensen in Europa van de hongersnood. In de valleien van de Wimmenummerduinen werden rond 1850 vele akkertjes aangelegd. Eindelijk kon de wildernis die het duingebied vormde en die tot dan toe het verarmde vissersdorp slechts instuivend zand, konijnen, bramen en wat stookhout had opgeleverd, benut worden. En zo ontstond het zeedorpenlandschap rond Egmond.

Feest
Gebruikers van de landjes richtten vijfentwintig jaar gelden Duinlandjesvereniging De Noord op. Het hoofddoel is nu om samen met de huidige beheerder het PWN, door middel van een gericht beheer, het voortbestaan van het zeedorpenlandschap te verzekeren.

Op 12 november viert de vereniging haar jubileum. Niet met een traditionele feestavond maar in de vorm van de uitgave van het boek 'Om de Noord'. Twee jaar heeft Gerjan Zwaan erover gedaan het te schrijven. Regelmatig fietste hij, gewapend met camera, door de duinen om de huidige gebruikers vast te leggen. Uitgeverij Pirola uit Schoorl heeft gezorgd voor een prachtige weergave van het verhaal en de foto's van vroeger en nu.

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar van het boek 'Om de Noord' wordt overhandigd aan de telg van de vroegere eigenaren: de heer Six. Aansluitend is een inloop- en feestavond voor de leden van de vereniging. Het boek is vanaf 13 november te koop bij Boekhandel Dekker en Foto Jonker. Ook bij de boekhandels in Heiloo, Alkmaar en Bergen is het boek te koop voor de aantrekkelijke prijs van €19,95 dankzij sponsoring en de opbrengst van de vorig jaar gehouden 'zeedorpendag'.

Foto: Uniek zeedorpenlandschap, het Zwanenvlak. (Foto: aangeleverd)

In het Contact van volgende week meer aandacht voor dit boek.

www.contactmetdeegmonden.nl

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum