JAAP ZWART in slotconcert Ste. Agneskerk in Egmond aan Zee

Negende zomeravondconcert, maandag 30 augustus 2010, 20.30 uurDe in onze regio inmiddels zeer bekende organist Jaap Zwart uit Hattem sluit maandag 30 augustus weer in stijl, bij kaarslicht, de egmondse Zomeravondconcertenserie af met een klinkend programma zoals we dat van hem gewend zijn. In de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk aan de Voorstraat 112 krijgt u werken te horen van  o.a. Andriessen, Plomper, Sweelinck, Johann Gottfried Walther en Johann Seb. Bach. Ook het werk van zijn grootvader Jan Zwart (1877-1937) komt  in ruime mate aan bod. Het concert begint om 20.30, de kerk is open om 19.45, de toegang is gratis met een openschaalcollecte aan de uitgang ten bate van het orgelfonds.

Over het programma:
Van Hendrik Andriessen horen we diens Toccata. We kennen hem als een veelzijdig organist , componist die in zijn tijd (1892-1981) baanbrekende orgelmuziek schreef. Hij werkte  tot 1934 in Haarlem en nadien aan de r.k. kathedraal in Utrecht. Hij schreef naast zijn orgelpraktijk vele liederen en missen. Muziek voor piano, orgel en orkest  en veel ten dienste voor de katholieke liturgie. Zijn vroege werken staan duidelijk onder invloed van César Franck en Alphons Diepenbrock.

Jaap Zwart's  grootvader wordt deze avond geeërd met de Fantasie voor orgel over het Lutherlied, 'Een vaste Burg is onze God' Van een anoniem componist horen de we 'Vijf Poolse dansen' uit een manuscript door Jaap Zwart ooit verkregen uit de nalatenschap van Simon C. Jansen. Opmerkelijk genoeg was deze toenmalige organist van de Westerkerk in Amsterdam  een van de eersten die in 1953 een benefietconcert gaf in onze Ste. Agneskerk met de sopraan Erna Spoorenberg. Enkele jaren later kwam hij nog regelmatig naar Egmond met o.a. Caroline Kaart en Aafje Heynis. Dit is eigenlijk het begin van de langjarige concertreeks die tot vandaag in de zomermaanden plaatsvindt.
 
Van Jan Pietersz. Sweelinck krijgt u het 'Balletto del Granduca' te horen. Sweelinck was in zijn tijd ( 1562-1621) een voorbeeld voor vele latere componisten. Reeds op 18-jarige leeftijd volgde hij zijn vader op als organist van de Oude Kerk te Amsterdam en via beroemdheden als Scheidt,Preatorius en Scheidemann vonden zijn manuscripten een weg door heel Europa. Hij ging de geschiedenis in als een groot pedagoog.Van Johann Seb. Bach horen we diens Aria in C  in een bewerking van Callaerts. Na de Fuga in F van Johann G. Walther besluit Jaap Zwart het concert met de beroemde Fantasie en Fuga in g (BWV 542).

Over Jaap Zwart:
Deze in 1955 geboren telg uit een zeer muzikaal geslacht kreeg de basisopleiding van zijn vader Jaap Sr. die we in het verleden ook diverse malen in deze kerk konden beluisteren. Aan het Amsterdams Conservatorium ging Jaap via het hoofdvak piano bij Jan Kruyt naar Simon C. Jansen voor zijn solistendiploma orgel. In '79 en studeerde hij af aan het Haags Conservatorium voor 'Theorie de Muziek'. Jaap is een veelgevraagd begeleider van solisten en koren maakte o.a. vele CD-opnames. Hij onderscheidt zich o.a. in de interpretaties van Bach's  muziek.

Naast een drukke concertpraktijk is hij is o.a. organist van de Grote of Andreaskerk in Hattem, de Grote kerk in Harderwijk en van de Zuiderkerk te Zwolle. Hij werkt ook regelmatig mee aan diensten en opnamen in de Grote of St. Micheaëlskerk in diezelfde stad.

Dank
De organistie van de concertenserie dankt u ook vanavond weer voor  uw belangstelling en die bij de overige concerten van deze zomer.

Volgend jaar
We hopen ook in 2011, als de Oud-Katholieke St. Agneskerk 125 jaar bestaat, op een soortgelijke voet door tegaan en  u weer een gevariëerd programma te kunnen aanbieden. Het seizoen loopt dan in ieder geval van 4 juli t/m 29 augustus, altijd op de maandagavonden om 20.30 uur.

Sponsors: bedankt!
Tevens maken we van deze gelegenheid gebruik om onze sponsors van dit seizoen te bedanken voor hun bijzondere inzet!

Het Comité Zomeravondconcerten Ste. Agneskerk.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum