15 augustus 2011 - Achtste zomeravondconcert: Sander van Marion

55-jarig Toonkunstenaarsjubileum in 2011



Het achtste Zomeravondconcert in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk aan de Voorstraat 112 op maandag 15 augustus 2011 wordt een 'Muzikale reis door Europa' met Sander van Marion.

Een selectie van orgelwerken uit een zevental Europese landen. Te horen zijn onder meer uit Duitsland werken van J.S. Bach, uit Portugal Carlos Seixas, uit Italië Albinoni, uit Oostenrijk Mozart, uit Engeland Crackel en bewerkingen uit Händel’s oratoria. Van Marion sluit de rij met onder andere het Andante catabile (uit symfonie nummer vijf) van Widor, werken van Chr. Fr. Ruppe en een improvisatie van eigen hand.

Sander van Marion werd in 1938 in Scheveningen geboren. Al op jonge leeftijd, 18 jaar oud, werd hij aangesteld als organist en gaf hij zijn eerste orgelconcert. Hij kreeg zijn muzikale opleiding o.a. aan het Koninklijk Conservatorium te 's-Gravenhage, waar Adriaan Engels zijn leraar orgel was. Sander van Marion is vaste organist in de Bethelkerk te Scheveningen, waar hij beschikt over een Hoofd- en een Koororgel, die zowel afzonderlijk alsook samen kunnen klinken.

Onder de Nederlandse organisten neemt hij een geheel eigen plaats in en ook in het buitenland geniet hij steeds grotere bekendheid. Karakteristiek is zijn registerkeuze, boeiend door steeds wisselende klankkleuren, zijn lichte, sprankelende speeltrant, soms wel 'leggièro' genoemd en zijn groot improvisatietalent, waarin gevoel en sfeer een belangrijke rol spelen. Naast zijn concertpraktijk als organist is Sander van Marion ook dirigent van enkele oratoriumverenigingen en mannenkoren, waarmee hij eveneens, naast de concerten in Nederland, regelmatig naar het buitenland  reist.

Het concert begint om 20.30 uur,
de toegang is vrij,
de openschaalcollecte aan de uitgang wordt van harte aanbevolen!

www.sandervanmarion.nl

Sander van Marion tekent voor een spiritueel orgelspel en weet met een karakteris-tieke registerkeuze het publiek aan zich te binden in een sprankelende speelaard wat hem tevens grote bekendheid gaf als improvisator.

Deze avond begint hij met een eigen werk ‘Fantaisie de Valère’, een klankschildering geïnspireerd rond de kathedraal op de burcht van Valère in Sion, Zwitserland. In vijf delen schets hij de statigheid van de kathedraal, het beklimmen van de rots, de stilte van de kloostertuin met daarin een impressie  van de gregoriaanse hymne ‘Te Deum Laudamus’.  Vervolgens een schets over de invloedrijke burger Supersaxo, die een ‘aartsvijand’ was van de bisschop.  In de finale komen alle thema’s weer tesamen. 

Van Johann Seb. Bach horen we diens bekende Air en Gavotte uit de Suite no. 3 en via de Suite Portuguezes van Carlos Seixas voert hij ons naar Italië met het  herkenbare Adagio  in g klein.  Seixos was in zijn korte leven, hij werd slechts 28 jaar, organist van de Coimbra Cathedraal en van de Koninklijke Kapel. Tomaso Albinoni kennen we als een getalenteerd violist, en componist van opera’s, cantates en heel gewilde kamermuziek. Johann Seb. Bach ‘leende’ veel van de thema’s uit de kerksonates  van Albinoni, een praktijk die heel gebruikelijk was in die tijd.

Van Marion gaat via Oostenrijk met het Divertimendo in C.  van Mozart naar  Engeland en laat  zich daar horen in een Pastorale over ‘ He shall feed his flock’ uit de Messiah van Händel en variaties over de bekende hymn ‘ The Lord is my shepherd’. Frankrijk komt aan bod met een groots stuk, het Andante cantabile uit symfonie no. V van Charles-Marie Widor, de grondlegger van de orgelreformatie in Frankrijk. Hij introduceerde rond 1870 Bach’s orgelkunst in Parijs en lieërde het orgel aan het orkest door het componeren van zijn eerste orgelsymfonie. Nu hoort u dus een deel uit de vijfde.

Sander komt weer thuis in Nederland met een drietal ‘Pièces’ voor orgel van de hand van Christian Fr. Ruppe, duitser van geboorte die op zijn twintigste naar Nederland komt om er nooit meer weg te gaan. Hij werd kapelmester van de Koninklijke Hogeschool en later op voorspraak van Koning Willem I  benoemd tot lector in de toonkunst. Werd een zeer gewaarderd componist van een aant  al cantates en orkestwerken.

De organist besluit de avond met een  improvisatie, een thema over .....???, mogelijke wensen uit het publiek.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum