Visserijdag 2010 - een terugblik

"Giften van de zee"Herdenken van de mensen die op zee gebleven zijn, is een indrukwekkend vast onderdeel op de vooravond van de Egmondse Visserijdag. Op de vooravond van de visserijdag vond deze plaats in een volle Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstraat met medewerking van Shantykoor de Zâalnêelden, smartlappenkoor De Skarrebekke en de De Mallote Matrozen. Pastoor Scheltinga sprak een overweging uit. De Last Post werd gespeeld door Leo Stam. Ook werd er in de kerk een expositie geopend met prachtige foto's met als onderwerp: 'Giften van de zee' door fotoclub DEFA. 

De visserijdag heeft altijd mooi weer, maar deze keer was het 'windjewaai' en af en toe een bui. Het was 'halen en brengen'. 's Morgens bij het opbouwen leek het helemaal niks te worden, maar toch viel het nog mee, ook met de drukte, ook al was deelname aan de markt iets minder. Met het zonnetje erbij was het af en toe nog best lekker en bij een buitje werd er geschuild onder de kraampjes of je kon de tentoonstelling in de O.K. kerk bekijken of in het museum.

De vis smaakte bij dit weer des te beter. Zelfs toen om half twee de voetbal begon, bleef het nog gezellig in het dorp en na de gewonnen wedstrijd liep het Pompplein meteen weer vol. Het muzikale programma van de visserijdag werd geheel gevuld met Egmondse koren en muzikanten, te veel om in dit bestek op te noemen. Ook het Derper dialect kwam deze dag natuurlijk weer aan bod. Olaf Wijker verraste met eigen Derper liedjes zoals 'Ouw kêep', en 'Op de strangt van Derrep éb ik êel wat iertjes legge'. Fie Rozing, Jannek en Engel Konijn hielden hun praatje in het 'derpers' doorspekt met in onbruik geraakte uitdrukkingen die menigeen een lach ontlokte.

Er was van alles te doen bij de reddingboot, de Pinck en in de Prins Hendrik. Historisch Egmond verkocht de 1000e vlag en schreef nieuwe abonnees op Geestgronden in. De dames in klederdracht deden weer goede zaken in hun boekenstal waar ze elke visserijdag de opgespaarde boeken over de zee en over Egmond verkopen ten behoeve van de O.K. kerk. Ze werden vaak op de foto gezet. Het was ondanks alles een echte visserijdag. Hulde aan alle vrijwilligers, aan ieder die in een kraampje stond en de spullen daarvoor organiseerde (vaak jaar in jaar uit) aan de vele zangeressen, zangers, muzikanten, sponsors en organisatoren. zonder wie dit feest niet mogelijk is.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum