Jaap Zwart in laatste Zomeravondconcert

   

De alom bekende organist Jaap Zwart uit Hattem verzorgt het laatste Zomeravondconcert van de Egmondse serie in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk. Een serie die zich ook dit jaar weer in een grote belangstelling mag verheugen. Het organiserende Comité gaf dit jaar met name ook een aantal jonge talenten een kans, deze avond hoort u weer een 'orgelmaestro' met zijn eigen boeiend programma. Hij speelt werken van Stanley, Mendelssohn, de grote Joh. Seb. Bach, Händel en uit de laat -romantiek Franck en de parijse componist en orgelvirtuoos Eugène Gigout. Het concert, bij kaarslicht dit keer, begint om 20.30 uur, de kerk is open om 19.45. Men verwacht weer een grote toeloop. De toegang is vrij en aan het einde van het concert is er een openschaalcollecte aan de uitgang.

Jaap Zwart (1955) kreeg zijn basisopleiding van zijn vader Jaap Zwart Sr. Aan het Amsterdamse Conservatorium studeerde hij eerst het hoofdvak piano bij Jan Kruyt waar hij reeds in 1977 het einddiploma behaalde. Enkele jaren later in 1979 studeerde hij aan dezelfde instelling af bij Simon C. Jansen, voor het solistendiploma orgel en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag sluit hij vervolgens zijn studieperiode af met het behalen van het hoofdvak ' Theorie der Muziek'

Jaap Zwart is een veelgevraagd begeleider, maakte inmiddels vele CD- opnames, onderscheidt zich ook bv. in zijn interpretaties over  Bach's muziek. Hij heeft een drukke concertpratijk, is organist van de Grote of Andreaskerk in Hattem en verder verbonden  aan de Grote kerk te Harderwijk, de Zuiderkerk te Zwolle en begeleidt ook regelmatig diensten op het vermaarde Schnittger-orgel in de Grote of St. Michaëlskerk in dezelfde stad.

Deze concertavond hoort u Jaap Zwart weer in een zeer gevarieerd programma waar zowel de orgelkenners als de orgelliefhebbers aan hun trekken zullen komen. Naast de eerder genoemde componisten hoort u deze avond nog twee werken van de romanticus Eugène Gigout (1844-1925), het Scherzo en tot slot een overdonderde Toccata. Gigout onderscheidde zich in zijn tijd met name als een groot orgelvirtuoos. Hij studeerde samen met de Belg Loret aan de orgelschool van Niedermayer in Parijs naast de lessen van de bekende Camille Saint-Saëns. Hij was 52 jaar organist aan de St. Augustin in die stad en de laatste 14 jaren van zijn werkzame leven hoofdleraar aan het Parijse Conservatorium.

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum