Panfluit en orgel

 

Het, alweer zevende, Zomeravondconcert in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk wordt maandag 17 augustus verzorgd door de alom bekende Canadese organist André Knevel en de panfluitiste Liselotte Rokyta, een autoriteit op haar gebied. Dit type avondconcert dat ook de afgelopen jaren op een groot enthousiast publiek kon rekenen begint om 20.30 uur in 'die kerk aan de Voorstraat'

Zoals gebruikelijk verwacht men  met name voor deze avond een grote toeloop, de kerk is open om 19.45 uur, de toegang is vrij en er is een openschaalcollecte aan de uitgang.

De panfluit is een zeer oud blaasinstrument genoemd naar de bosgod Pan, de oude Grieken noemde het de Syrinx en bestaat uit in principe uit een reeks van 4-8 naast elkaar geplaatste fluiten met steeds een toon hoogteverschil. Het orgel is pas echt ontwikkeld in de 14e eeuw tot een volwaardig soloinstrument. Tot die tijd had het hoogstens een inbreng in de erediensten om de zangers de toon aan te geven of voor te spelen bij het vertolken van de Gregoriaanse - liturgische thema's. Later ontwikkelde zich het 'alternatim'- spel , het om en om zingen en spelen van de verzen of hymnen. De Italiaanse componisten Gabriëli, Frescobaldi legden de basis die verder ontwikkeld werd door Jan Pzn. Sweelinck in Nederland en Vincent Lübeck in Duitsland.

André Knevel geboren te Bussum krijgt reeds op zijn 8ste jaar orgel- en pianolessen en ontwikkelt zich heel snel en geeft reeds op zijn 19e zijn eerste orgelconcert. Hij maakt vele concertreizen in Europese landen, Canada en de Verenigde Staten.  In 1975 vestigt hij zich definitief in Canada, rondt daar zijn orgelstudie af bij John Tuttle, orgelleraar aan het Royal Conservatory en zet daar een bloeiende lespraktijk op voor orgel en piano. Hij maakt bijna ieder jaar een tournee door Nederland waar hij op een groot aantal vermaarde orgels concerten geeft. Ook door een aantal eigen composities, waar hij ook met name zijn geloof uitdraagt, bindt hij met name in Nederland een groot publiek aan zich.

Liselotte Rokyta. Deze in Nederland .geboren panfluitiste  studeerde met name bij Nicolae Pirvǔ aan het Conservatorium te Hilversum en Amsterdam. Zij studeerde ook bij Gheorghe Zamfir en Simon Stanciu en reisde geregeld naar Roemenië om vertrouwd te raken met de authentieke Roemeense stijl van spelen. Liselotte treedt ook  vaak op met bekende Nederlandse organisten,  zoals vanavond met André Knevel. Zij  verzorgen samen een groot aantal concerten in Nederland en in het buitenland.  Zij geeft ook les in panfuit aan de Muziekacademie in Zwolle en aan de 'Scholen in de Kunst' te Amersfoort.

Beide artiesten staan vanavond borg voor een inspirerende uitvoering!

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum