'Een Frans Belgische avond'

  

Maandag 10 augustus beleeft u een 'Frans- Belgische avond' in de Oud-Katholieke Ste. Agneskerk te Egmond aan Zee. De amsterdamse organist Erik-Jan Eradus zal dan excelleren aan het Adema-orgel, weer met een Frans romantisch programma. U krijgt twee belangrijke werken uit die periode te horen van Charles Marie Widor en Alexandre Guilmant naast een meer hedendaags werk van de Belg Joseph Jongen.(1873-1953) Het concert begint om 20.30 uur, de toegang is vrij en er is een openschaalcollecte aan de uitgang.

Eradus opent de avond met de IVe Symphonie van Widor, van wie gezegd werd dat  'hij dwingt het orgel tot nieuwe mogelijkheden'. Hij vond hier de inspiratie voor zijn grote oeuvre en schiep deze werken  tijdens zijn 65-jaar lange verbintenis aan de  kerk van St. Sulpice in Parijs,  waar hij de opvolger werd van de grote César Franck. Erik-Jan staat in Egmond borg voor imposante uitvoering, ondanks dat het orgel in de Agneskerk maar een kwart telt van de 100 registers van de St. Sulpice

Als een rustig middendeel van het concert volgt dan het Andante uit de IVe Sonate van Alexandre Guilmant, een orgelvirtuoos en componist die in zijn tijd ook al furore maakte in Engeland, Italië en Rusland. (1837-1911) Guilmant schreef veel werk voor orgel- en orkest, missen, motetten en oratoria.

De avond wordt besloten met een de zgh. Sonata Eroïca van de Belg Joseph Jongen. Een orgeltalent  leerling van de Belg Lemmens die reeds op 20-jarige leeftijd de 1e prijs van de'Prix de Rome' won met de Cantate Comala. Jongen, die net als César Franck in Luik werd geboren , daar 15 jaar organist was en vervolgens 25 jaar directeur van het  Conservatorium van Brussel. Hij ontwikkelde zich als componist met name in de romantisch impressionistiche richting die we kennen van Franck en volgde later zijn eigen individuele stijl  tot de absolute muziek aan toe. Dit concert zal velen boeien.

Erik Jan Eradus (1980) kreeg al jong interesse om orgel te gaan spelen. Vanaf zijn zevende jaar was Adam Waasdorp zijn eerste pianoleraar. Een jaar later ging hij naar de Koorschool St. Bavo in Haarlem waar hij muzieklessen kreeg en wekelijks in het Kathedrale koor zong.Van 1991 tot 1997 kreeg Erik Jan orgellessen van Bernard Bartelink en vanaf 1997 tot 2004 studeerde hij hoofdvak orgel aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jacques van Oortmerssen en Jean Boyer. Erik Jan is organist van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Amsterdam en de kapel van St. Jacob-in-de-Hout te Haarlem. Daarnaast is hij dirigent van het St. Alphonsuskoor Amsterdam, Zangvereniging Alma Musica Wormerveer en het Klein vrouwenkoor Krommenie. In 2002 was Erik Jan finalist van het Nationaal Improvisatie Concours in Zwolle.

 

 

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 

Pastoor Joke Kolkman,   telefoon 072 - 506 1206 en 06 - 25 54 64 09

email: pastoor@egmond.okkn.nl

 

Vieringen:

  • zondag Eucharistieviering, 10.00 uur.   
    Koffiedrinken na de viering 1e en 3e zondag in de maand.
  • woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

In de maanden juli en augustus op maandag ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.

 

Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum