Thema-avond 18 februari 2020

Thema-avond

Op dinsdag 18 februari komt mevrouw Tineke Visser (parochiaan in Delft) ons meer vertellen over Joodse feesten. We hebben haar ontmoet op de Bisdomdag in Alkmaar en zij bleek bereid om bij ons een lezing over dit onderwerp te geven. Uitgebreide informatie over het thema en over Tineke Visser zelf vindt u in een extra stukje wat zij ons toegestuurd heeft. 


Toelichting op de lezing over de Bijbelse feesten, de joodse wortels van het christelijk geloof.

De lezing is een drieluik over: De Verbonden, de Voorjaarsfeesten, de Najaarsfeesten.


In de Powerpoint die ik erbij gemaakt heb zien we o.a. een aantal schilderijen van Jip Wijngaarden, voormalig actrice (Anne Frank), maar later schilderes geworden. Zij heeft mij toestemming gegeven om deze schilderijen te gebruiken.

Daarnaast neem ik graag wat boeken mee over het onderwerp van de lezing, zodat u in de pauze de boeken kunt inzien of titels voor uzelf kunt noteren.

 

De lezing voert ons in vogelvlucht langs de eerste boeken van de bijbel, waar we de diverse Verbonden tegenkomen, zoals de belofte die God aan Eva deed na de zondeval, het Verbond met Noach, Verbond met Abraham, Verbond met Israël op de Sinai, etc. We horen over de instelling van de Voorjaarsfeesten en de Najaarsfeesten en gaan deze één voor één bij langs. We volgen Jezus bij diverse optredens die beschreven staan in de evangelies, en we ontdekken de diepere betekenis van Zijn werk op aarde en Zijn lijden, sterven en verrijzenis.

 

Ik heb een aantal tweeluikjes gemaakt bij de Voorjaarsfeesten, om te laten zien hoe Jezus deze Voorjaarsfeesten tot op de minuut nauwkeurig heeft vervuld.  Ook over de Najaarsfeesten valt veel te leren. We krijgen op deze manier een dieper inzicht in de achtergrond van ons christelijk geloof. We gaan de rijke symboliek herkennen die in de kerkelijke liturgie verborgen zit, met name in de liturgie van de katholieke kerk. En gelukkig komen ook in de protestantse liturgie gaandeweg meer symbolen terug.

 

Iets over mijzelf: 

Ik ben Tineke Visser. Ik woon in Delft, waar ik een eigen praktijk heb voor individuele therapie, gezins- en relatietherapie. Ik ben dus geen theoloog, maar psycholoog. Van huis uit ben ik protestants opgevoed, maar heb altijd pijn gevoeld over de kerkmuren die grote groepen mensen van elkaar gescheiden hielden. Sinds een paar jaar bezoek ik de Oud Katholieke Kerk in Delft, en vorig jaar ben ik er ook lid geworden. De liturgie spreekt me aan en het onderlinge contact met de parochianen is hartelijk.

Via de Near East Ministry in Voorthuizen volgde ik een bijbelcursusweek over het joodse geloof en de bijbelse feesten. Na nog enkele cursussen durfde ik het aan om een lezingenblok te maken over dit onderwerp. Met enige regelmaat mag ik de opgedane kennis in kerken doorgeven.


Meer informatie over mijn werk als therapeut is te vinden op www.hetbakenhulpverlening.nl

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. In het Verenigingsgebouw zoals u gewend bent.  Een kleine bijdrage voor koffie/thee is welkom. 

Tot ziens en met vriendelijke groet,

Pastoor Rudolf Scheltinga

Trees Visser-Groot

 

Oud-Katholieke Parochie St. Agnes   |    Voorstraat 110 - 112   |   1931 AN  Egmond aan Zee 
Pastoor R.B.J.J.M. Scheltinga
Telefoon 072 - 506 1206   |   Mobiel 06 - 55 768 444 
(ook voor doorgeven ziekenhuisopname en verzoeken om huisbezoek!)
Welkom in de Kerkdiensten in de kerk:
- alleen ná verplichte aanmelding via www.okknegmond.nl - 
iedere zondag Eucharistieviering, 10.00 uur,
iedere woensdag Eucharistieviering, 9.00 uur.

De volgende viering vervallen ten gevolge van de corona-crisis
3e zaterdag (Eucharistieviering + Seasingers), 17.00 uur (niet in januari, juni, juli, augustus)
4e zaterdag (Vespers + Lof met Mannenkoor), 19.00 uur (soms afwijkende zaterdag)
 
1e, 2e + 5e zaterdag geen viering 
Kerkdienst in de Prins Hendrik Stichting: iedere tweede vrijdag van de maand, (behalve in december dan op 24 december) Eucharistieviering 15.00 uur
In 2020 geen OPEN KERK van 1 juli t/m 30 augustus, op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.30 - 13.30 uur.
In 2020 geen KERKOPENSTELLING in de maanden juni, juli en augustus op woensdag van 19.30 - 21.00 uur.
In de maanden juli en augustus op maandag geen ORGELCONCERTEN. Aanvang 20.30 uur. Openschaalcollecte bij de uitgang.
Geen Gospelinstuif met Gospelkoor de Seasingers in 2020 op woensdag 17 juni. Aanvang 19.30 uur.
Site design & techniek: Sync. Creatieve Producties, Hilversum